Aquesta iniciativa pret´┐Żn con´┐Żixer m´┐Żs profundament l´┐Żentorn relacionat amb els ocells dins
l´┐Ż´┐Żmbit urb´┐Ż de Valls. Per aquest motiu, es proposa la col´┐Żlocaci´┐Ż de diverses caixes niu dins
l´┐Ż´┐Żmbit de la ciutat i veure quina ´┐Żs la incid´┐Żncia en els mesos de cria i quines s´┐Żn les
esp´┐Żcies m´┐Żs comunes que s´┐Żinstal´┐Żlen en aquestes caixes nius.
 
Per portar a terme el projecte es sol´┐Żlicita autoritzaci´┐Ż a l´┐Ż´┐Żrea de medi ambient de
l´┐Żajuntament de Valls i s´┐Żinforma de l´┐Ż´┐Żmbit d´┐Żactuaci´┐Ż d´┐Żaquest estudi.
 
Un dels objectius principals del treball ´┐Żs apropar la poblaci´┐Ż de Valls a la natura que hi ha
als parcs i jardins de la nostra ciutat. A fi que la natura urbana sigui integrada i estimada per
tots els vallencs i vallenques.

REINTRODUCCI´┐Ż DE L'´┐ŻLIBA A LA TORRE DE LA MIXARDA


Programa de reintroducci´┐Ż de l'´┐Żliba a la Torre de la Mixarda.

Els alumnes de 4t d'ESO posen en marxa un projecte de reintroducci´┐Ż de l'´┐Żliba a la Torre de la Mixarda. 
Dijous 5 de juny de 2014 coincidint amb el dia mundial del medi ambient ens van arribar les ´┐Żlibes. 
Al niu s'hi ha realitzat la instal´┐Żlaci´┐Ż d'una c´┐Żmara per poder fer el seguiment de la seva activitat sense molestar-les.
En aquesta p´┐Żgina web s'anir´┐Ż actualitzant dia a dia la seva activitat.

Projecte Fem un poble viu amb caixes niu


       MEMĎRIA FEM UN POBLE VIU AMB CAIXES NIU           

   CAIXA PER RATAPATXETSREFUGI PER RATAPATXETSHOTEL D'INSECTESMENJADORA D'OCELLS


 

   

GALERIA FOTOGR└FICA                   

 

 

Nius d'orenetes artificialsnius artificials d'orenetes

D´┐Żptics

      

    


DOWNLOAD "Science on Stage Festival 2015"

ABRIL 2020. SEGUIMENT NIU CIGONYA A ALEMANYA. CONTINUACI´┐Ż DEL PROJECTE SOWEIWA


https://www.knittelsheim-storch.de/

    https://www.pfalzstorch.de/

 https://www.facebook.com/Storchenzentrum/14/04/2020
16/04/2020
18/04/2020 21/04/2020 23/04/2020


ENLLA´┐Ż AL NOSTRE PROJECTEGENER 2020. Alumnes d'ESO instal´┐Żlen un niu per a falc´┐Ż pelegr´┐Ż al campanar de VallsEls alumnes d´┐ŻESO han constru´┐Żt un niu per a falc´┐Ż pelegr´┐Ż  amb l´┐Żequip d´┐ŻEscola Verda. L´┐Żobjectiu del projecte ´┐Żs intentar aconseguir que el falc´┐Ż (Falco peregrinus brookei) cri´┐Ż a l´┐Żespai del campanar de Valls.

Donada la pres´┐Żncia de falcons pelegrins a la ciutat de Valls, i concretament al campanar de Sant Joan -el m´┐Żs alt de Catalunya-, s´┐Żha instal´┐Żlat un niu per a falc´┐Ż pelegr´┐Ż amb qu´┐Ż s´┐Żestudiar´┐Ż si de manera natural hi fa cria el falc´┐Ż (si ho considera un lloc idoni).

Es pret´┐Żn fomentar una poblaci´┐Ż estable de falc´┐Ż pelegr´┐Ż que nidifiqui a la ciutat de Valls que permeti contribuir a regular poblacions de coloms, cotorres i estornells...

En cas que la caixa niu no sigui ocupada  en els anys posteriors a la seva instal´┐Żlaci´┐Ż es podria valorar la possibilitat d´┐Żutilitzar una t´┐Żcnica coneguda com a hacking (en aquest moment aquesta opci´┐Ż no ´┐Żs priorit´┐Żria), sempre hi quan no hi hagu´┐Żs cap exemplar adult o subadult a la zona . En aquest cas s´┐Żintroduirien polls a uns 30 dies d´┐Żedat, ja que en aquest moment  ja s´┐Żn capa´┐Żos de menjar per ells mateixos esmicolant el menjar amb el bec i les urpes. La caixa romandria tancada durant 10 dies en que els polls podrien veure l´┐Żexterior a trav´┐Żs d´┐Żuna reixa. Durant aquest temps els polls serien alimentats artificialment aportant menjar cada dia. Una vegada ja estiguin emplomats s´┐Żobriria la reixa perqu´┐Ż puguin comen´┐Żar l´┐Żadaptaci´┐Ż a l´┐Żh´┐Żbitat urb´┐Ż.

Per realitzar el seguiment, s'est´┐Ż treballant per instal´┐Żlar un sistema de c´┐Żmera de v´┐Żdeo, i una estaci´┐Ż de mesura de qualitat ambiental de l´┐Żaire. Aquesta iniciativa forma part del projecte STEAMcat que desenvolupa el Cor de Maria de Valls on s´┐Żinvolucra la ci´┐Żncia tecnologia l´┐Żart la tecnologia i les matem´┐Żtiques de manera activa.


La idea d´┐Żinstal´┐Żlar un niu per a falcons la va posar en marxa l´┐Żequip d´┐Żescola verda.

Actualment, la poblaci´┐Ż estimada de falc´┐Ż pelegr´┐Ż a Catalunya ´┐Żs d´┐Żunes 245 - 253 parelles.

La davallada de les poblacions del falc´┐Ż pelegr´┐Ż al segle XX va ser causada per l´┐Ż´┐Żs de pesticides organoclorats (DDT, DDE (1,1-diclor-2,2-bis(p-clorofenil)etil´┐Ż), els ciclodiens (l´┐Żaldrin, el dialdrin i l´┐Żheptaclor) i els policlorbifenils (PCB´┐Żs), subst´┐Żncies que s´┐Żutilitzaven com a insecticides en els conreus i que van portar el falc´┐Ż pelegr´┐Ż al l´┐Żmit proper de  l´┐Żextinci´┐Ż.

Les alteracions dels organoclorats porten a la incapacitat de pondre ous, a la posta d´┐Żous est´┐Żrils, a la mort d´┐Żembrions i al trencament de les closques d´┐Żou en el moment d´┐Żincubar-los.

Un cop es va prohibir l´┐Ż´┐Żs dels pesticides organoclorats com el DDT la poblaci´┐Ż de falc´┐Ż ha mostrat una lenta recuperaci´┐Ż.


 Una vegada posat el niu, al campanar de Sant Joan, ara es realitzar´┐Ż el seguiment de l´┐Żesp´┐Żcie.
Des de l´┐Żequip d´┐Żescola verda del Cor de Maria s'espera que la nidificaci´┐Ż del falc´┐Ż pelegr´┐Ż al campanar de Valls sigui ben aviat una realitat.

http://cordemariavalls.cat/falco/
Fotomuntatge creat per Ariadna Par´┐Żs


23 DE  FEBRER DE 2020. SORTIDA ORNITOL´┐ŻGICA ALS AIGUAMOLLS DEL PLA DE SANTA MARIA


El passat 23 de febrer els i les alumnes del Cor de Maria van participar a la sortida ornitol´┐Żgica als Aiguamolls del Pla de Santa Maria.Durant la jornada es van poder veure, amb l´┐Żajuda de binocles i telescopis,  m´┐Żs de 20 esp´┐Żcies diferents i  es van identificar diverses esp´┐Żcies pel seu cant.

Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)

Es van utilitzar l´┐Żmines identificatives per diferenciar esp´┐Żcies que resultaven bastant semblants. Van veure ocells t´┐Żpics de la comarca, com la cuereta blanca (que a l´┐ŻAlt Camp tota la vida se l´┐Żha anomenat ´┐Żpastorella´┐Ż), gafarrons, pinsans, caderneres´┐Ż i com a esp´┐Żcie curiosa, van poder veure el durbec (Coccothraustes coccothraustes).


Durant les vacances de Nadal ja es va realitzar una sortida ornitol´┐Żgica a la llacuna de l´┐ŻAlfacada al Delta de l´┐ŻEbre on van observar esp´┐Żcies que no s´┐Żn habituals a l´┐ŻAlt Camp.


Pr´┐Żximament tenen previstes un parell de sortides m´┐Żs, una per veure i identificar papallones i l´┐Żaltra, ocells. Aquestes activitats estaran obertes a tothom que hi vulgui participar.

Durbec (Coccothraustes coccothraustes)

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)


Gafarr´┐Ż (Serinus serinus)


Garsa (Pica pica)Gavi´┐Ż argentat (Larus michahellis)


Pardal com´┐Ż (Passer domesticus)Pins´┐Ż com´┐Ż (Fringilla coelebs)

Xivita (Tringa ochropus)

Xoriguer com´┐Ż (Falco tinnunculus)27 DE DESEMBRE DE 2019. PICAMPALL. CONSTRUCCI´┐Ż DE NIU PER A MIFES A LA LLACUNA DE L'ALFACADA

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpicampall%2Fposts%2F3473051659401771

´┐ŻMariano Cebolla

´┐ŻMariano Cebolla


23 DE DESEMBRE DE 2019. CONSTRUCCI´┐Ż DE NIU PER A MIFES A LA LLACUNA DE L'ALFACADA


http://cordemariavalls.cat/mifa/LLACUNA%20ALFACADA.html


AGOST DE 2019. MORA ELECTROCUTADA LA CIGONYA SoWeiWa II de Kleinfischlingen (Deutschland)

Malauradament hem de lamentar la mort de la cigonya "SoWeiWa II" a Valls (Catalunya) en el tram de Torrent entre la carretera d'Alcover i el pont d'en Cabr´┐Ż. La mort s'ha produit en una torre el´┐Żctrica d'ENDESA de 25KV que es troba al Torrent del Catllar. Com totes les torres de la zona propera cal dir que la torre no compta amb cap mena de protecci´┐Ż per evitar la electrocuci´┐Ż d'ocells. Aquesta zona ´┐Żs molt habitual veure estols de cigonyes quan fan la migraci´┐Ż.

Podem disposar de m´┐Żs dades a:

https://www.pfalzstorch.de/index.php?id=155&fbclid=IwAR1sogAA4TLfghULgYJcb5Mpxy-TQndFalG2rRLanPN5A2xWSD_oAPs0DhM

http://pfalzstorch.blogspot.com/2019/

Nom: SoWeiWa II (SonneWeinWald)

Ciutat d'origen: Kleinfischlingen (alemanya)

Anellada i posat el radiotransmissor el 8 de juny de 2019

Naixement: aquest any

L'emisor GPS recuperat en aquests moments ja es troba en mans de l'Institut Catal´┐Ż d'ornitologia que en breu el retornar´┐Ż a l'associaic´┐Ż alemana Aktion Pfalzstorch

emissor SoWeiWa II

Dades de l'emissor: (App Animal Tracker)


Foto: Agents rurals. En el moment de recollir la cigonya morta

Anella AZ915

Torre El´┐Żctrica ENDESA 25kV no a´┐Żllada on s'ha trobat morta SoWeiWa IIEs d´┐Żna la circumst´┐Żncia que en una torre propera el dia 26 els agets rurals van recollir una cigonya ferida viva que va caure electrocutada i es va derivar cap al centre de recuperaci´┐Ż de fauna salvatge de Vallcalent.

SoWeiWa II

25 D'AGOST DE 2019. MIGRACI´┐Ż DE CIGONYES A VALLS


´┐Żstrid Ortiz ens mostra la migrac´┐Ż de cigonyes a Valls


Fotos de l'alumne: ´┐Żstrid Ortiz Barrachina

5 DE JUNY 2019.
9 DE MAIG 2019. CONFINT BARCELONA 2019. TINGUEM CURA DEL PLANETA


La Confer´┐Żncia Catalana ´┐ŻTinguem Cura del Planeta´┐Ż (ConfInt) ´┐Żs un proc´┐Żs global  a nivell internacional impulsat pel govern brasiler, que convida joves de tot el m´┐Żn a reflexionar i actuar per millorar el planeta.


Un centenar de joves de 23 escoles de tot Catalunya aquest dijous 9 de maig de 2019 s´┐Żhan trobat a Barcelona per intercanviar, explorar noves idees i elegir els representants d´┐Ż´┐Żmbit nacional

Els delegats en representaci´┐Ż dels alumnes d´┐ŻESO del Cor de Maria han estat D´┐Żnia Andavert Mart´┐Żnez, Arnau Cardiel Descarrega, Arnau Nadal Hurtado i  J´┐Żlia Serra Murillo.Clica per saber m´┐Żs informaci´┐Ż del projecte

1 DE DESEMBRE 2018. PREMI DE BIODIVERSITAT PROGRAMA ESCOLES VERDESEs lliuren els premis #escolesverdes a la millor iniciativa en activitats relacionades amb la #biodiversitat al Cor de Maria de Valls.#femunpobleviuambcaixesniu #ratapatxets #ReintroduccioOlibaTorreDeLaMixarda #AligaCuabarradaElectrocucions #CorreccioTorresElectriquesAltCamp


Font: Medi ambient @mediambientcat

COMPROM´┐ŻS D'UNA EDUCACI´┐Ż PER ALS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE A L'ESCOLA

NOVEMBRE 2018. NETEJA DEL NIU


Documentaci´┐Ż app tauleta de suportPROJECTE PAPALLONES DE L'ALT CAMP


http://www.cordemariavalls.cat/papallones/

STEAM PROJECT. BUTTERFLIES ALT CAMPSALTABARDISSES CINTADA (Pyronia bathseba)

REINA ZEBRADA (Iphiclides podalirius feisthamelii)REINA (Papilio machaon)


MIGRADORA DELS CARDS (Vanessa cardui)  ATALANTA (Vanessa atalanta)BLAVETA COMUNA (Polyommatus icarus)PAPALLONA DE L'ARBO´┐Ż (Charaxes jasius)
MARGENERA COMUNA (Lassiommata megera)Identify base sheetPARTS DE LES PAPALLONES
PARTS DE LES PAPALLONESPAPALLONES A L'ALT CAMP. FOTOS FETES PELS ALUMNESLa J´┐Żlia Serra ens envia les fotos que li han perm´┐Żs descobrir que es tracta d'una Atalanta (Vanessa atalanta) 12/10/2018 Valls [352/573]Envia'ns les teves fotos de papallones a:
[email protected]

OCTUBRE DE 2018. PAPALLONES A L'ALT CAMP. ´┐ŻREA D'ESTUDI


A partir de la Guia de les papallones di´┐Żrnes de Catalunya de Roger Vila, Constant´┐Ż Stefanescu i Jos´┐Ż Manuel Sesma. S´┐Żobserva que el quadrant d´┐Żestudi 31TCF57 on ens trobem a la nostra ´┐Żrea d´┐Żestudi hi ha un buit important entre el que realment trobem i el que hi ha registrat a partir de les observacions de camp s´┐Żintentar´┐Ż subsanar un nombre important d´┐Żesp´┐Żcies que realment trobem al quadrant de Valls i que en aquests moments no es troben documentades.
El projecte s´┐Żestructura a 1r d´┐ŻESO amb la construcci´┐Ż de refugi de papallones que cadascun dels alumnes realitzar´┐Ż per veure si t´┐Ż algun tipus d´┐Żafectaci´┐Ż i con´┐Żixer les esp´┐Żcies que tenim al nostre territori.
Es treballar´┐Ż el projecte de papallones a tota l'escola adaptant-lo a tots els nivells: infantil, prim´┐Żria i secund´┐Żria.
A nivell d´┐ŻESO tamb´┐Ż es realitza una app d´┐Żidentificaci´┐Ż d´┐Żesp´┐Żcies per poder realitzar les sortides de camp del nostre entorn on es veuen les papallones que poden trobar els alumnes fora de l´┐Żescola. L´┐Żapp va destinada a instal´┐Żlar-la en tauletes i els alumnes de prim´┐Żria puguin fer la sortida de descoberta de l´┐Żentorn i puguin identificar de quina esp´┐Żcie de papallona es tracta dins el quadrant 31TCF57 l´┐ŻAlt Camp.


´┐Żrea de 100 km2 QUADRANT UTM 10x10: 350-359/570-579
31TCF57
http://www.icgc.cat/es/Ayuda/Preguntas-frecuentes/Coordenadas-de-tipo-31TCG213911

https://www.researchgate.net/figure/Study-area-and-UTM-grid-used-for-plotting-data-gathered-for-this-atlas-Square-size-is_fig1_39580806
http://www.icc.cat/vissir3/

http://www.icc.cat/vissir3/

SETEMBRE DE 2018. PAPALLONES. Guies de camp


Eines que ens poden ser ´┐Żtils per identificar papallones:

    

http://www.catalanbms.org/pdf/Poster_papallones_catalunya.pdf
http://www.catalanbms.org/pdf/Poster_papallones_catalunya_2.pdf
http://www.museugranollersciencies.org/uploads/pp-catalanes-3.pdf

M´┐Żs informaci´┐Ż per treballar a: http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/202/Presentacio/

http://www.termcat.cat/en/Diccionaris_En_Linia/202/Fitxes/catal%C3%A0/A/

NOVEMBRE DE 2018. CAMBRILS


Es col´┐Żlaborar´┐Ż amb Cambrils en la instal´┐Żlaci´┐Ż de caixes per ´┐Żlbes en masos del municipi.
S'est´┐Ż estudiant la possibilitat d'utilitzar el projecte "Fem un poble viu amb caixes niu" a la ciutat de Cambrils.

AGOST DE 2018. ´┐ŻLIBA AL NIU DE LA MIXARDA


S'observa una ´┐Żliba dins el niu de la Mixarda d'una manera estable.

30 DE MAIG DE 2018. 1R PREMI DE NATURA IEV. MENJADORES D'OCELLS A L'ALT CAMP+INFO

19 D'ABRIL - 3 DE MAIG DE 2018. TALLER A L'ESCOLA DE NATURALISTES DE CAMBRILS DEL GEPEC


Taller sobre el projecte de les ´┐Żlibes a la Torre de la Mixarda a l'escola de naturalistes de Cambrils del GEPEC el "El gaig blau". Construcci´┐Ż de la caixa i col´┐Żlocaci´┐Ż en un mas del terme municipal de Cambrils. El Sito, un dels policies locals que patrullen per la zona, ens informa que als pocs dies l'´┐Żliba ha trobat la caixa.


MAIG 2018 CENS DELS NIUS D'ORENETES A VALLS2018 PROJECTE BISA OBSERVACI´┐Ż DE MOIXONS ALS AIGUAMOLLS DEL PLA DE SANTA MARIA (L'ALT CAMP)


D´┐Żptic

2018 POSTER ABELLES DE LES BALEARS (MATERIAL NO GENERAT A L'ESCOLA!)


Ens hauriem de preguntar "Coneixem les abelles de la nostra zona??"


http://weib.caib.es/Recursos/polinib/inici_.htm

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213131613038461&set=a.1851890550521.100012.1638489904&type=3Descobreix els polinitzadors de les illes balears

http://polinib.info/


DESEMBRE 2017 4t d'ESO. PROJECTE BISA. APP IDENTIFICACI´┐Ż D'OCELLS


document per generar l'APP

Material adaptat a partir del material de la web BISA:

http://vogel-bisa.de/wordpress/2016/03/09/wie-bestimmt-man-einen-vogel/


DESCARREGAR L'APP


Descarregar app en catal´┐Ż


21/12/2017 5´┐Ż de Prim´┐Żria. PROJECTE BISA. MENJADORA D'OCELLS
DESEMBRE 2017 1ESO. PROJECTE BISA. DISSENY MENJADORA D'OCELLSMENJADORA DE MIXONS HIVERN DISSENY COR DE MARIA VALLS

+Info


OCTUBRE 2017 PROJECTE BISA. FAUNA ZONA DE LA MIXARDA
BISA


https://bisa100.de/

29/06/2017 - 2/07/2017 PROJECTE BISA. JOINT PROJECT SCIENCE ON STAGE


Contacte amb Thomas Gerl i Johannes Almer per realitzar un "joint project" i desenvolupar el projecte BISA a la nostra escola
JUNY 2017 1r PREM DE NATURA. INSTAL´┐ŻLACI´┐Ż D'HOTELS D'INSECTES A LA CIUTAT DE VALLS

MAIG 2017 CENS ORENETES A VALLS


ELS ALUMNES DEL COR DE MARIA CENSEN ELS NIUS D´┐ŻORENETES A VALLS
El passat dimarts els agents rurals van realitzar una xerrada als alumnes de 5´┐Ż de prim´┐Żria del Col´┐Żlegi Cor de Maria per explicar-los l´┐Żimportant paper que juguen les orenetes en l´┐Żecosistema urb´┐Ż. Aquesta xerrada permet als alumnes con´┐Żixer tot un munt de singularitats d´┐Żaquests ocells que ens arriben cada primavera. Els alumnes del Cor de Maria van aprofitar per fer un bon grapat de preguntes que els agents rurals els van respondre de manera ´┐Żmplia.

Una vegada realitzada la sessi´┐Ż te´┐Żrica es pass´┐Ż a la tasca que l´┐Żescola ja porta fent els darrers anys: elaborar un cens de nius d´┐Żorenetes. Aquest cens permet con´┐Żixer com evoluciona la poblaci´┐Ż d´┐Żorenetes a la nostra ciutat.

Durant el mes de maig els alumnes de 5´┐Ż i 6´┐Ż de prim´┐Żria del Cor de Maria realitzen el cens de nius d´┐Żoreneta cuablanca a Valls. Totes aquestes dades s´┐Żn introdu´┐Żdes a la web de l´┐Żinstitut catal´┐Ż d´┐Żornitologia per fer-les p´┐Żbliques i perqu´┐Ż es puguin realitzar diferents estudis sobre l´┐Żevoluci´┐Ż d´┐Żaquesta esp´┐Żcie. Veure: http://www.orenetes.cat/veure-dades/

Les primeres orenetes cuablanca ´┐ŻDelichon urbicum´┐Ż d´┐Żaquest any es van detectar el 26 de febrer de 2017 (5 orenetes cuablanca) als nius que hi ha al Cor de Maria.

Com a curiositat, des del 2014, l´┐Żarribada de les primeres orenetes a Valls s´┐Żha registrat cada any al mateix niu del Cor de Maria. L´┐Żarribada de l´┐Żoreneta cuablanca es va detectar en anys anterior al Cor de Maria els dies: 11 de mar´┐Ż de 2016, 20 de mar´┐Ż de 2015, el 17 de mar´┐Ż de 2014.

Les orenetes necessiten temperatures c´┐Żlides per poder sobreviure i trobar insectes per alimentar-se, per aix´┐Ż marxen a zones m´┐Żs temperades durant l´┐Żhivern.

Con´┐Żixer aquestes dades ´┐Żs molt important, ja que amb aquestes dades que el Cor de Maria aporta, el portal ´┐ŻEuroBird Portal´┐Ż realitza un estudi on relaciona l´┐Żoreneta cuablanca amb la temperatura. A mesura que la temperatura a Europa augmenta, la quantitat d´┐Żorenetes observades es fa m´┐Żs gran.

A Portugal i Catalunya s´┐Żn els primers llocs on s´┐Żobserven orenetes, cap al mes de febrer es fan les primeres observacions. A mitjans de mar´┐Ż, consten observacions a tota la costa mediterr´┐Żnia. A principis d´┐Żabril, les orenetes ja arriben a Anglaterra i Alemanya. A mitjans de maig, a tot el sud de la pen´┐Żnsula escandinava es registren observacions d´┐Żoreneta. El m´┐Żxim s´┐Żassoleix al mes de juliol, quan les orenetes arriben fins al nord de la pen´┐Żnsula escandinava. A partir de l´┐Żagost, les orenetes comencen a baixar un altre cop, abandonant Catalunya a finals d´┐Żoctubre.
14/05/2017 Estudi de l'activitat l'any 2017 BOSC DEL SANS


6 Polls a punt d'envolar

MAIG 2017 Estudi de l'activitat l'any 2017 de les caixes niu instal´┐Żlades a Valls


MAIG 2017. INSTAL´┐ŻLAR ELS HOTELS D'INSECTES A VALLS


MAIG 2017 PROPOSTA A L'AJUNTAMENT D'INSTAL´┐ŻLAR HOTELS D'INSECTES A VALLS


26/02/2017 Arribada de les primeres orenetes a Valls

Primeres orenetes cuablanca ´┐ŻDelichon urbicum´┐Ż de la temporada a Valls el 26 de febrer de 2017 (5 orenetes cuablanca)

Les orenetes necessiten temperatures c´┐Żlides per poder sobreviure i trobar insectes per alimentar-se, per aix´┐Ż marxen a zones m´┐Żs temperades durant l´┐Żhivern.

Com a curiositat des del 2014  l´┐Żarribada de les primeres orenetes a Valls s´┐Żha registrat cada any al mateix niu del Cor de Maria. L´┐Żarribada de l´┐Żoreneta cuablanca es va detectar en anys anterior al Cor deMaria els dies: 11 de mar´┐Ż de 2016, 20 de mar´┐Ż de 2015, el 17 de mar´┐Ż de 2014.

Con´┐Żixer aquestes dades s´┐Żn importants. Amb aquestes dades, que nosaltres aportem, el portal  EuroBird Portal realitza un estudi on relaciona l´┐Żoreneta cuablanca amb la temperatura. A mesura que la temperatura a Europa augmenta, la quantitat d´┐Żorenetes observades es fa m´┐Żs gran.

A Portugal i Catalunya s´┐Żn els primers llocs on s´┐Żobserven orenetes, cap al mes de febrer es fan les primeres observacions. A mitjans de mar´┐Ż, consten observacions a tota la costa mediterr´┐Żnia. A principis d´┐Żabril les orenetes ja arriben a Anglaterra i Alemanya. A mitjans de maig, a tot el sud de la pen´┐Żnsula escandinava es registren observacions d´┐Żoreneta. El m´┐Żxim s´┐Żassoleix al mes de juliol, quan les orenetes arriben fins al nord de la pen´┐Żnsula escandinava. A partir de l´┐Żagost, les orenetes comencen a baixar un altre cop, abandonant Catalunya a finals d´┐Żoctubre.

El proper mes de maig alumnes de 5´┐Ż i 6´┐Ż de prim´┐Żria realitzaran el cens de nius d´┐Żoreneta cuablanca a Valls. Les dades obtingudes es posaran a disposici´┐Ż del p´┐Żblic en general i als estudiosos del tema a trav´┐Żs del portal orenetes.cat de l´┐Żinstitut Catal´┐Ż d´┐ŻOrnitologia

29/11/2016 Neteja de les caixes niu instal´┐Żlades a Valls

+info


18/11/2016 Estudi de l'activitat l'any 2016 de les caixes niu instal´┐Żlades a Valls

17/06/2016 Inici del hacking d'´┐Żlibes


Inici del hacking a la Torre de la Mixarda . Aquest 2016 es realitza un hacking amb 4 ´┐Żlibes.Juny de 2016. Com apr´┐Żn a volar el xoriguer com´┐Ż
Maig de 2016. Mapa evolutiu de densitats de nius d'oreneta cuablanca per´┐Żode 2014-2016

 

Clica per veure l'evoluci´┐Ż dels ´┐Żltims tres anys

Maig de 2016. Mapa de densitats de nius d'oreneta cuablancaClica per veure en detall

23 de maig de 2016. Presentaci´┐Ż de les dades del cens dels nius d'orenetes de Valls del 2016 a la regidoria de medi ambient. Aportaci´┐Ż de  dades per reflexionar
Maig de 2016. Cens d'orenetes de Valls. Compartint les dades a la web de l'Institut Catal´┐Ż d'Ornitologia (ICO)

 
Maig de 2016. Cens dels nius d'orenetes de Valls17 d'abril de 2016. V´┐Żdeo

2016. Caixa 2014/01

2016/04/01

2016/04/172016/04/242016/05/01 5 polls al niu


2016/05/092016 05 15 3 polls al niu


2016. Caixa 2014/03


2016/04/01
2016/04/17
2016/04/24


2016/05/01


2016/05/09 6ous


2016 /05 /15 6 polls


2016. Caixa 2014/04


2016/04/01
2016/04/172016/04/242016/05/01


2016/05/09 (2 polls morts al niu cal tenir en compte la pluja d'aquests ´┐Żltims dies)
Es treuen els dos polls morts (se sent olor de descomposici´┐Ż)


Els dos polls restants es veuen en bones condicions

2016 /05 /15 niu buit

2016. Caixa 2014/11


2016/04/012016/04/172016/04/24


2016/05/01


2016/05/09


2016 /05 /15


2016. Caixa 2014/182016/04/01

2016/04/172016/04/24


2016/05/01


2016/05/09 niu buit


2016. Caixa 2014/19 mallerenga carbonera


2016/04/01 niu constru´┐Żt


2016/04/172016/04/242016/05/01


2016/05/09 mallarenga covant

2016 /05 /15 4 polls2016. Caixa 2014/24 mallerenga carbonera


2016/04/01 niu constru´┐Żt


2016/04/17 mallerenga covant2016/04/24 7 ous mallerenga surt del niu


2016/05/01 6 polls surt pare o mare del niu en el moment de despenjar-la

2016/05/09 6 polls crescudets al niu2016 /05 /15 niu buit


17 d'abril de 2016. Estat dels diferents nius


01 Mallerenga carbonera 5ous. D32

03 niu constru´┐Żt per´┐Ż no ocupat. D38. S'aprecien arrenjaments del niu respecte la darrera visita.

04 mallerenga carbonera covant els ous D32


11  1ou. Mallerenga carbonera D32


18 5 polls 1 ou. Mallerenga carbonera D32


19 4ous. Mallerenga carbonera D32

24 mallerenga carbonera covant els ous D32

3 d'abril de 2016. Niu amb ous

18 4ous. Mallerenga carbonera D3219/02/2016 Xerrada agents rurals sobre l'´┐Żliba a 4t de prim´┐Żria. LES ´┐ŻLIBES I OCELLS NOCTURNS


Els agents rurals van fer la xerrada sobre els ocells nocturns als alumnes de quart de prim´┐Żria.
Un dels objectius principals de la xerrada ´┐Żs apropar als alumnes el coneixement de les ´┐Żlibes i quin ´┐Żs l´┐Żestat a la nostra comarca.
Els alumnes van poder veure in situ un duc (Bubo bubo) mascle.11 de mar´┐Ż de 2016. Arribada de les primeres orenetes a Valls


Els alumnes de 4t de prim´┐Żria del Cor de Maria de Valls han anat a observar els nius d´┐Żoreneta cuablanca  que hi ha a l´┐Żescola. El passat 11 de mar´┐Ż ja pod´┐Żem observar les primeres orenetes. La pregunta que sorgeix ´┐Żs quan van arribar les orenetes en anys anteriors a Valls? A l´┐Żescola es van detectar el 17 de mar´┐Ż de 2014 i el 20 de mar´┐Ż de 2015.

Cada any, al mes de maig els alumnes de 5´┐Ż i 6´┐Ż de prim´┐Żria fan el recompte de nius a Valls. Les dades es poden consultar a la seg´┐Żent p´┐Żgina web:  http://www.orenetes.cat/veure-dades/municipi/6642/


http://elportalnou.blogspot.com.es/2016/03/alumnes-del-cor-de-maria-fan-un-cens-i.html


Novembre de 2015. Construcci´┐Ż de nius per ´┐ŻlibesNovembre de 2015. Activitats al Delta de l'Ebre


Novembre de 2015. Neteja dels niusFull de treball Novembre 2015


Octubre de 2015. Participaci´┐Ż a les activitats de l'IEV. Sortida ornitol´┐Żgica al torrent del PuigOctubre de 2015. Participaci´┐Ż a les activitats de Sopa d'alls. Instal´┐Żlaci´┐Ż de caixes niu al torrent de la Xamora


17 al 20 de juny de 2015. London. Science on Stage Festival 2015


17 al 20 de juny de 2015. London. Seleccionats per participar a "Science on Stage Festival 2015"

Cor de Maria de Valls seleccionats per participar  a Science on Stage Festival 2015 Pere Compte JovÚ

May 2015. Results


VIDEO. ENGLISH VERSION


7 de juny de 2015. Premi Baldiri i Reixac 2015

6 de juny de 2015. Jornada de l'URV (Universitat Rovira i Virgili) sobre l'´┐Żs dels dispositius m´┐Żbils a l'educaci´┐Ż


10 de maig de 2015. Quins nius observar? Sabem que hi han fet niu!!!

Niu 01/2014 de Mas Clariana


Niu 03/2014 de la Pla´┐Ża de Santa MagdalenaNiu 04/2014 de la Pla´┐Ża del Pont d'en Cabr´┐Ż


Niu 09/2014 de Pla´┐Ża de la Sardana
Niu 11/2014 de Pla´┐Ża de l'Alt Camp


Niu 24/2014 de Mas Miquel


Niu 31/2014 de Mas Miquel

Sabies que en un 50% de les caixes disponibles preparades per la Mallerenga han fet niu a la nostra ciutat
Informaci´┐Ż disponible d'on els ocells hi han fet niu
23/05/2015 Fira de ci´┐Żncia al carrer de Lleida


18/04/2015 Fira tastet de ci´┐Żncia de ReusGener de 2015. Presentaci´┐Ż del treball als Premis Baldiri i Reixac


5 d'octubre de 2014. . CosmoCaixa. 1r premi de sostenibilitat de Ciencia en Acci´┐Żn al CosmoCaixa al projecte "Fem un poble viu amb caixes niu i la reintroducci´┐Ż d'´┐Żlibes a la Torre de la Mixarda".


4 d'octubre de 2014. Exposici´┐Ż del treball a CosmoCaixa a la final de Ciencia en Acci´┐Żn.


3 de setembre de 2014. Exposici´┐Ż del treball a CosmoCaixa a la final de Ciencia en Acci´┐Żn.

Projecte Fem un poble viu amb caixes niu


  nius@cordemariavalls.cat

Barra de men´┐Ż         COR DE MARIA VALLS 2016     Nombre de visites:Contadores